Het is een inkoppertje. Maar hoe bewust koop jij spullen eigenlijk? Ik betrap mij er zelf bijvoorbeeld nog regelmatig op dat ik bij de kassa van een winkel of supermarkt sta, in mijn mandje kijk en mij afvraag ”Heb ik dit allemaal ook écht nodig? Mijn antwoord kun je wel raden…

We leven met z’n allen in een consumptiemaatschappij. We consumeren het liefst zo veel mogelijk: eten, drinken, kleding, spullen en hippe gadgets, vaak hebben we het niet eens écht nodig maar hoe leuk is het om te laten zien wat je allemaal hebt én kunt kopen. Want als we social media mogen geloven dan is bezit nog steeds een teken van ‘rijkdom’ en “Wat heb jij het goed voor elkaar”.

Toch blijft het ontzettend moeilijk om te consuminderen. Het wordt ons ook niet gemakkelijker gemaakt met al die discounters van spullen, kleding en levensmiddelen. Schreeuwende reclames die ons erop wijzen hoe voordelig het is om alles in grote hoeveelheden te kopen want dat is véél voordeliger. Of van die leuke hebbedingetje ‘want het kost toch bijna niets’. Om vervolgens na een paar dagen het overvloedige eten weer weg te gooien en die leuke spulletjes verdwijnen vaak weer naar de zolder.

En ook ik maak mij er schuldig aan hoor en kom regelmatig in de verleiding bij dat leuke jurkje of die voordelige prijsknaller. Maar gelukkig ben ik mij steeds bewuster van wat mijn aankooplust betekent voor ons milieu maar óók wat het betekent voor mijn portemonnee en mijn kasten thuis. En gelukkig begint het bij velen van ons door te dringen dat duurzamer leven een must is wanneer wij de generaties na ons ook nog willen laten genieten van onze planeet. Bewuster consumeren, bewuster leven.

Je gaat steeds minder spullen kopen wanneer je bewuster nadenkt over je aankopen. Je bespaart hierdoor niet alleen geld maar ook kostbare ruimte in je huis, schuur en kasten. En wanneer wij met z’n allen minder nutteloze producten kopen dan hoop ik dat op termijn de productie van deze spullen ook af neemt omdat er minder geproduceerd hoeft te worden.

Kijk de komende tijd eens kritisch in je boodschappenkar of (je online) winkelmandje. Misschien kun je er een gewoonte van maken? Ik hoop dat het consuminderen je naast rust en ruimt in je huis en hoofd ook een goed gevoel oplevert. En wie weet geeft het consuminderen je ook wel de ruimte om na te denken over wat nu echt belangrijk is in jouw leven. Wat heb jij nu echt nodig en waar word jij gelukkig van? Zijn dat al die spullen die je kunt kopen en bewaren in je huis? Hoe minder spullen je koopt hoe minder je hoeft op te ruimen, hoe fijn is dat? En daar is het milieu het trouwens ook helemaal mee eens. Doe je best!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan